Відбулися вибори Президента УФУ. Ним обрано Першого Віце-президента СК «АХА Страхування» Андрія Перетяжко

26.12.2012

24 грудня 2012 року на Загальних зборах «Української Федерації Убезпечення» (УФУ) Андрій Перетяжко, Перший Віце-президент СК «АХА Страхування», обраний Президентом УФУ.

Асоціація, яка існує з 2008 року, об’єднує провідні компанії класичного страхового ринку України. УФУ прикладає максимум зусиль для побудови прозорого страхового ринку, розробки правил поведінки учасників страхового ринку та стандартів надання страхових послуг, розробки проектів нормативно-правових актів, сприяє їх погодженню і втіленню у життя. За чотири роки заснування це перша зміна президента Федерації.

- «Призначення на пост Президента УФУ для мене велика честь», - говорить Перший Віце-президент СК «АХА Страхування» Андрій Перетяжко. – «В межах принципу ротації УФУ ця посада не звільнена і  я буду поєднувати роботу в АХА і роботу в «Українській Федерації Убезпечення». Участь у професійних асоціаціях та представлення інтересів АХА завжди було частиною моєї роботи. Тепер я буду присвячувати цьому більше часу».

За якими критеріями здійснювався вибір президента?

- Це був консенсус серед колег Федерації, вони запропонували на цю посаду мене. Після внутрішніх консультацій в компанії, Правління нашої компанії прийняло рішення, що я можу приділяти близько 15% свого часу цій громадській роботі.

Яку роль відіграє УФУ у розвитку страхового ринку України?

- Ми розуміємо, що особливо зараз розвиток страхового ринку можливий, в першу чергу, через зміни на законодавчому полі. Відповідно, у організації є чітка ціль, зазначена у статуті УФУ, тобто ми, всі члена Федерації принципово і послідовно, прагнемо зробити наш ринок більш європейським. До складу організації входять лише ті компанії, які відстоюють саме ці позиції.

Нажаль, досвід останніх років показує, що ми вимушені не стільки розвивати, скільки захищати позиції класичного страхування і для цього потрібен високоякісний професійний ресурс, для цього потрібне грамотне лобіювання на рівні багатьох інститутів влади: Парламенту, Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента, міністерств, відомств і звичайно нашого Регулятора.

Дуже важливо створювати об’єднуючу платформу на страховому ринку. Сьогодні існує мінімум чотири організації-асоціації страхувальників. Окрім УФУ, це Ліга Страхових Організацій України, Асоціація Страхового Бізнесу та Асоціація Страхових Посередників України.

В нас вже є багато позитивних прикладів, коли нам вдавалося всім разом знаходити єдині рішення та пропонувати єдині підходи щодо того чи іншого питання. Гарний приклад – це робота над нашим базовим Законом «Про Страхування», який вже прийнятий в першому читанні у Верховній Раді. Цей закон повинен стати основою для подальшого розвитку страхового ринку. По кожній статті зараз йде дискусія, іноді дуже палка, як всередині страхового суспільства, так і з Регулятором, Парламентом.

Які Ваші перші кроки та плани у ролі Президента УФУ?

- Як я вже говорив, я хочу, по-перше, зберегти все те гарне, що на сьогодні вже є в асоціації – в першу чергу, це відмінний, професійний колектив виконавчої дирекції, який складається з п’яти осіб. По-друге, обговорити та узгодити пріоритети для плану робіт асоціації найближчим часом, тому що ресурс обмежений і об’єднуючі завдання мають бути найбільш важливими для всіх учасників УФУ. По-третє, об’єднання інтересів різних асоціацій ринку в цілому, робота над Стратегією і над Законом «Про Страхування». Вчетверте, це розвиток

аналітичної бази для того, щоб компанії краще розуміли, що діється на ринку, які реальні показники та більш грамотно могли розробляти як свої стратегії, так і свою тактику роботи на ринку. Тому що основна мета для всіх компаній – ставати більш ефективними та привабливими для клієнтів, акціонерів та інвесторів.