Повідомити про подію
Фото представників AXA Страхування та Fairfax

23 жовтня 2018 року Група АХА оголосила про те, що уклала угоду з Fairfax Financial Holding Limited (Канада) про продаж всіх своїх компаній в Україні і вихід з українського ринку. Відповідно до умов угоди, Fairfax придбає 100% «АХА Страхування» і «АХА Страхування Життя» в Україні.

Вже 24 жовтня в Києві відбулася зустріч представника канадського холдингу Fairfax, першого віце-президента з міжнародних операцій Жана Клотье з співробітниками «АХА Страхування». На зустрічі також були присутні члени правління, голова правління Філіп Вотле і Вільм Лангебах, керівник регіону Європа, Близький Схід і Африка групи AXA.

З цього приводу ми підготували для вас відповіді на найпоширеніші питання про угоду, нового акціонера і майбутнє компанії.

Хто такі Fairfax Financial Holdings?

Fairfax Financial Holdings Limited - фінансовий холдинг, який займається страхуванням, перестрахуванням і управлінням інвестиціями. Його заснував Прем Ватса в 1985 році в Торонто, Канада. Більше про Fairfax ви можете прочитати тут.

«АХА Страхування» продали через те, що не приносили прибуток?

«АХА Страхування» - прибуткова компанія протягом 9-ти років, а за підсумками перших шести місяців 2018 роки ми отримали рекордний прибуток у понад 100 млн грн. Тому фактора збитковості в продажу немає.

Тоді чому AXA вирішила продати свою страхову в Україні?

Це частина нової глобальної стратегії АХА Group, спрямованої на спрощення з фокусом на меншу кількість ринків. Ось тут можна прочитати про цю стратегію.

Чому Fairfax купили компанії AXA в Україні?

Fairfax - добре відомий в своєму секторі міжнародний страховий холдинг. Вони зацікавлені в довгострокових вкладеннях, що підтверджено їхніми попередніми інвестиціями в страхування і сільське господарство в Україні.

Вид на даунтаун Торонто

Які переваги нового акціонера Fairfax для української компанії?

Fairfax надає можливість нам залишатися надійним і професійним гравцем ринку. Fairfax працює у децентралізований спосіб з автономними командами менеджерів, а це означає більш гнучкі і менш бюрократизовані процеси прийняття рішень з урахуванням особливостей українського ринку. Крім цього, Fairfax - це канадський холдинг. Канада в Україні вважається однією з найбільш дружніх країн, по-справжньому зацікавлених у розвитку України, що пропонують підтримку і допомогу в різних сферах.

AXA - це бренд і стандарти. Що буде з «АХА Страхування» за нового власника?

Наші стандарти і процеси не зміняться. З новим акціонером ми плануємо зробити нашу роботу більш гнучкою і менш бюрократизованою. Для наших клієнтів зміна акціонера буде непомітною. Ми продовжуємо працювати і нести всі зобов'язання без будь-яких змін в роботі.

Що буде з моєю страховкою? У мене договір КАСКО ще півроку діє. Що буде з «АХА Страхування» як з юридичною особою?

Всі договори страхування і зобов’язання продовжують діяти, відповідно до умов, на яких вони були укладені. Жодних дій від клієнтів у зв’язку з оголошеною угодою між АХА та Fairfax не вимагається. Українська юридична особа - страхова компанія - продовжує працювати, мова йде тільки про зміну власників. Весь бізнес залишається в силі, всі договори і кожен поліс діятимуть у всіх базах, в тому числі МТСБУ.

Чи треба мені перепідписувати договір страхування з новою компанією?

Ні, в цьому немає необхідності.

Укладання договору страхування

Якщо я зараз хочу укласти договір, то з якою компанією?

З «AXA Страхування». Ми продовжуємо працювати під брендом АХА до завершення угоди (від 3-х до 6-ти місяців), після цього буде нова назва компанії. При цьому всі договори залишаються дійсними, партнерські відносини будуть збережені, всі процеси і стандарти залишаться діяти.

Ви змінюватимете назву страхової компанії?

Так, ми будемо по-іншому називатися. Ми вже працюємо над цим.

Ваші співробітники і менеджмент будуть змінюватися?

Компанію придбали з усіма активами. Один з найсильніших - це наша команда. Змін в структурі ми не очікуємо.

А що буде з вашими партнерами? Вони залишаться? Я зможу в УкрСиббанку купити туристичну страховку, або КАСКО в салонах Renault?

Так, всі наші партнери продовжать працювати з нами. Ми вважаємо, що наші партнери позитивно і охоче сприймуть нового акціонера.

Адреси відділень, телефони, вебсайт - щось зміниться?

Ні, все залишається, як є. Адреси, контакти і режим роботи відділень, як і раніше, ви можете подивитися тут.

У Fairfax в Україні вже є страхова - Колоннейд. Будете об'єднуватися з нею?

Ні, об'єднання не планується.